Fieke_en_Nora

“Bij de eerste ontmoeting zagen we al veel gelijkenissen”

De Purmerendse Nora Boujemaaoui (24) is bezig met haar masteropleiding arbeids- en organisatiepsychologie aan de UvA. Twee jaar geleden was zij secretaris van het GBSC-bestuur. Afgelopen jaar heeft Nora het Masterprogramma van Giving Back gevolgd waarbij ze gecoacht werd door Fieke Fleskens, HR-consultant bij PwC in Amsterdam.

Nora deed mee aan het Masterprogramma omdat ze zichzelf wilde uitdagen en om het bedrijfsleven beter te leren kennen. Fieke helpt haar klanten bij HR-transformaties en het implementeren van HR Cloud systemen. Ze startte in mei 2015 bij PwC en zocht toen ook naar een manier om iets extra’s te betekenen voor haar omgeving. Het mentortraject bood een uitkomst. Hoe verliep hun contact?

Wat was jullie eerste indruk van elkaar na de matching?
Nora: ‘Mijn eerste indruk van Fieke was dat ze sociaal, open en positief is.’
Fieke: ‘Ik zag een leuke, ambitieuze meid tegenover me.’
Jullie hebben een jaar met elkaar doorgebracht. Hoe kijken jullie hierop terug?
Nora: ‘Ik heb het mentortraject als erg positief ervaren. Het was heel fijn dat we meteen een goede klik hadden. Het jaar is best snel voorbij gegaan.’
Fieke: ‘Ik kijk enorm positief terug op het mentortraject. Het leuke was dat we al bij onze eerste ontmoeting veel gelijkenissen vonden, maar ook meteen zagen dat onze verschillen elkaar goed zouden gaan aanvullen. Ik voelde meteen een goede klik met Nora. Zo zijn wij beide bezig met yoga en hebben onze studies qua vakken en afstudeerscriptie veel parallellen. Nora is iets meer introvert en ik wat meer extravert; Nora observeert en stapt dan op mensen af terwijl ik makkelijk contacten leg. We hebben intensief contact gehad en daardoor veel van elkaar geleerd. Een erg waardevolle ervaring waaruit een mooie relatie is ontstaan.’

Wat maakte die ervaring zo waardevol? Wat zijn jullie mooiste leermomenten geweest?
Nora: ‘Fieke ziet uitdagingen en mogelijkheden en stimuleert mij deze ook te zien. Zo kan ik onzekerheden altijd met haar bespreken. We hebben bijvoorbeeld ‘simulaties’ gedaan waarbij ik mezelf kon trainen in het geven van feedback. Daarnaast kon ik situaties, die ik moeilijk vind, met haar oefenen om daar vervolgens beter op voorbereid te zijn. Ik vind het erg leuk dat mijn relatie met Fieke niet alleen zakelijk is. Wij zijn bijvoorbeeld ook op elkaars verjaardagen geweest!’
Fieke: ’Ik heb ontdekt dat mijn impact op een ander niet te onderschatten is. Wat voor mij soms normaal en als klein voelt, zoals een tip of een suggestie, kan voor een ander juist het verschil maken. Dit heeft Nora mij meerdere keren teruggegeven aan de hand van voorbeelden. Dat is voor mij een echte eyeopener geweest. Ik vond de vele feedbackmomenten erg nuttig. We zijn tijdens het traject heel open naar elkaar geweest. We bespraken wat we in elkaar waarderen, maar ook wat anders kon.’

Giving Back heeft 5 kernwaarden: respect, hoop, enthousiasme, verantwoordelijkheid en teruggeven. Welke kernwaarde is voor jullie het belangrijkst en waarom?
Nora: ‘Hoop! Ik heb mijn ups en downs, maar hoop blijft altijd bij me. Altijd hoop ik dat het weer goed komt. Of dat nou na 1, 2, 5 of 10 jaar is, dat doet er niet toe. Uiteindelijk zal het na een vervelende periode toch weer beter gaan.’
Fieke: ‘Enthousiasme! Plezier hebben in dingen die ik onderneem, is voor mij cruciaal. Ik heb een ‘work hard, play hard’-mentaliteit; naar mijn idee zorgt positiviteit ervoor dat je meer energie hebt en dit ook doorgeeft aan de mensen om je heen.’

Hebben jullie nog tips voor de andere mentoren en studenten?
Nora: ‘Allereerst, houd tussentijdse evaluaties. Wij bespraken met elkaar hoe we vonden dat het ging zodat wij onze tijd zo goed mogelijk konden benutten. Dan kun je op tijd bijsturen wanneer dat nodig is. Natuurlijk is het ook leuk om echt te weten dat we het allebei erg goed vonden gaan! En ten tweede: wees open en eerlijk tegen elkaar. Met je mentor kun je alles delen, zowel positieve als negatieve zaken. Denk daarbij aan leuke dingen die je hebt meegemaakt, maar ook leermomenten, angsten, zorgen en twijfels.’
Fieke: ‘Ik sluit me volledig aan bij Nora. Continue feedback is belangrijk om tijdig bij te kunnen sturen en ervan te leren. Ook is mijn tip om het traject ten volste te benutten. Voor je het weet, is het voorbij. Haal er dus uit wat erin zit!’

Tekst en beeld: Burak Demirel
Redactiebegeleiding: Emilie van Steen – Lapidair Teksten

Leave a Comment

Your email address will not be published.