Ibrahim-Dennis-blog-2018mrt

Blog Ibrahim Kaya: Met een mentor aan je zijde je dromen achterna

Toen ik in 2011 aan mijn mentor werd “gekoppeld” had ik nooit gedacht dat dat de start zou zijn van een avontuur dat mij heeft gebracht tot het punt waar ik nu sta: een carrièrestart bij een internationale zakenbank in Londen en een recente secondment in Amsterdam. Ik kan me mijn eerste ontmoeting met mijn mentor Dennis Heeger nog goed herinneren. Hierin gaf ik vastbesloten aan dat ik een accountant wilde worden, waarop mijn mentor mij vertelde om wellicht ook andere vakgebieden te overwegen. Niet wetende dat die suggestie inderdaad een bepalende factor zou zijn in de jaren daarna.

Van dromen naar doelen

De vervolgontmoetingen met mijn mentor, waarbij we een lijstje met mijn doelstellingen hadden opgemaakt, om er samen aan te werken in de daaropvolgende jaren, staan me nog helder bij. Sommige doelstellingen in dat lijstje waren tot dan toe slechts “dromen” – ver weg en niet binnen handbereik, mede omdat ik niet wist hoe ik eraan zou moeten beginnen of welke stappen en processen ik zou moeten volgen.

Een bijbaan bij een groot accountantskantoor en een studie in een Engelstalig land zijn enkele voorbeelden van dit dromenlijstje. Het was voor mij dan ook onmisbaar om een mentor te hebben die mij hierbij begeleidde om op een gestructureerde manier stappen te zetten en mensen te ontmoeten, en zodoende dichter bij die doelstellingen te komen.

Het hebben van een mentor was ook erg nuttig omdat ik hierin een vertrouwenspersoon had die ik kon raadplegen over belangrijke keuzes en doelstellingen tijdens mijn studie die invloed zouden hebben op mijn toekomstige loopbaan. Omdat ik zelf niet in de toekomst kon kijken, was het bemoedigend om iemand aan mijn zijde te hebben die al in de “toekomst” stond.

Het waren niet altijd de complexe vraagstukken die ik bij mijn mentor neerlegde. Soms raadpleegde ik zijn mening over mijn CV of motivatiebrief en soms over bepaalde etiquette en omgangsvormen in een zakelijke setting zoals bij netwerk- en sollicitatiegesprekken.

Open mindset

Een van de belangrijkste dingen die ik heb meegekregen van mijn mentor en het mentortraject is de verandering in mijn mindset van een te starre focus naar een steeds meer open vizier. Doordat mijn mentor mij kennis liet maken met nieuwe ideeën, vakgebieden en mensen, zijn mijn interesses en doelstellingen ook gaandeweg veranderd. Achteraf gezien ben ik terecht gekomen in een vakgebied dat totaal anders is dan wat ik in het begin in die eerste ontmoeting voor ogen had. Het heeft me dan ook erg geholpen om hier destijds open en flexibel in te gaan staan. Voor mijn gevoel kan je zo het meeste uit het programma halen.

Meerdere mentoren

Giving Back is een organisatie met heel veel inspiratierijke individuen en vrijwilligers die graag bereid zijn om ambitieuze jongeren te begeleiden om hun doelen te realiseren. Naast mijn “officiële” mentor, heb ik door de jaren heen ook vele andere mensen binnen Giving Back tot mijn mentor mogen rekenen. Tot op heden vraag ik nog regelmatig advies van mijn mentoren als ik voor een belangrijke keuze sta, of praat ik even bij onder het genot van een kopje koffie.

Als een mede-Giving Back’er die ontzettend veel heeft gehad aan zijn mentortraject, kan ik je niet vaak genoeg zeggen hoe waardevol het mentortraject kan zijn. De impact en de verrijking zullen je altijd bij blijven en het zou zomaar het opstapje kunnen zijn naar jouw dromen!

Mentor Dennis Heeger over Ibrahim:

“Ibrahim heeft de afgelopen jaren bewezen dat ambitie, hard werken en doorzettingsvermogen in combinatie met begeleiding vanuit het Giving Back mentortraject een succesformule zijn. Het was voor mij als mentor heel inspirerend om van dichtbij mee te maken hoe Ibrahim stapje voor stapje, maar altijd vastberaden, richting zijn doel heeft gewerkt met als voorlopig eindresultaat de start van een veelbelovende carrière bij een internationale zakenbank. Ik heb ervaren hoe de impact van het Giving Back programma net dat duwtje de goede richting op kan geven en, zoals Ibrahim ook al zegt, je in staat kan stellen om je dromen te verwezenlijken (zelfs dromen waarvan je niet wist dat je ze had)!”

Leave a Comment

Your email address will not be published.