Nabil in gesprek met James Smith | Giving Back

“Je haalt eruit wat jezelf insteekt.”- James Smith

Goedemiddag James, ik ben Nabil, 22 jaar oud en een master student Digital Business & Innovation aan de Vrije universiteit. Ik ben al 7 jaar betrokken bij Giving Back. Zou jij jezelf misschien kunnen voorstellen?

Mijn naam is James Smith. Ik ben 38 jaar. Voordat ik als adviseur/trainer bij Youngworks ging werken, een communicatiebureau, heb ik de studie Social Works gedaan. Daarna heb ik communicatiemanagement gedaan. Met die studies heb ik eerst in het bedrijfsleven gewerkt, dit waren met name marketing en communicatiebanen, maar ook relatiemanagement, dus een beetje makelaar tussen bedrijven en onze klanten. Totdat ik persoonlijke ontwikkeling ontdekte. Dat vond ik zo tof en belangrijk, dat ik mezelf heb omgeschoold. Ik heb mijn baan opgezegd, om mij volledig daarop te focussen. Ik heb met allerlei organisaties, zoals IMC Weekendschool, De Krachtpatsers en YourBricks samengewerkt. Dit zijn allemaal initiatieven om jongeren te empoweren. Zo ben ik inmiddels al bijna vier jaar werkzaam bij Youngworks. Ik deel mijn praktijkervaring met de wetenschappelijk kennis die wij hebben over hoe je met jongeren moet werken.

En waarom heb je ervoor gekozen om specifiek met jongeren te werken?

Vooral de groeipotentie eigenlijk. Jongeren hebben de potentie om dingen snel te leren en schakelen. En ook het feit dat ze weinig beperkingen zien. Dat vind ik gewoon heel tof.

Zoals je voor het gesprek al hebt aangegeven, heb jij al vele workshops aan Giving Back scholieren en mentoren gegeven. Hoe ben jij eigenlijk in aanraking met Giving Back gekomen?

Toen ik hier kwam werken bij Youngworks, had ik begrepen dat er voor mijn tijd al workshops door ons aan Giving Back scholieren/studenten werd gegeven. Wij van Youngworks ondersteunen uiteraard dit soort prachtige initiatieven, zowel in kennis als in workshops. Dit is bij ons en Giving Back heel goed bevallen en hierdoor hebben wij eigenlijk besloten om ieder jaar een aantal workshops te geven, maar ieder jaar met een aanpassing. Wij kijken naar de wensen van jullie en spelen daarop in. Giving Back is enorm gegroeid de afgelopen jaren, zie bijvoorbeeld de teambuilding in Woudschoten dat iedere keer groter lijkt.

Oké en welke specifieke workshops geven jullie aan Giving Back leden, dus waar gaat het vooral over?

De kern is: wat beweegt jongeren en hoe krijg ik ze in beweging? Dus het gaat dan om het begrijpen van wat er allemaal in een jongerenbrein omgaat. Er is heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar jongeren, die testjes deden onder MRI-scans. Tijdens deze onderzoeken is er veel naar voor gekomen en dit leggen wij dan uit aan volwassen (ook wel de mentoren). Zo vinden een hoop jongeren plannen en het overzicht bewaren heel lastig. Ook is naar voren gekomen dat jongeren bijvoorbeeld iets wat simpels lijkt, als bellen bijvoorbeeld heel spannend vinden. Ik denk dat het jullie bekend in de oren klinkt. Bellen is voor volwassen heel vanzelfsprekend, maar voor veel jongeren niet, omdat jongeren dat vaak niet al eerder ervaren hebben. Bovendien zijn jongeren van nu in een digitaal tijdperk opgegroeid. Dus heel veel dingen worden schriftelijk opgevraagd of via e-mail. Klinkt een beetje apart, maar in mijn tijd hadden wij dit niet en toen was bellen heel logisch om te doen als je iets nodig had en even snel iets moest regelen. Voor jongeren is het een kwestie van oefenen, dus ga gewoon een keer bellen als je die desbetreffende stage of bijbaan wil hebben. In het begin kan het misschien spannend zijn, maar op een gegeven moment raak je eraan gewend en wordt het makkelijker. Dus wat wij dan doen is volwassenen proberen uit te leggen wat er allemaal in zo’n jongerenbrein omgaat en geven daar tips over.

Ah interessant om te horen. Even een ander onderwerp. Wij als Giving Back zijnde vinden diversiteit in de samenleving heel belangrijk. Denk jij dat een diversiteitsbeleid bedrijven of het bedrijfsleven als geheel kan veranderen?

Ik denk dat het bedrijven zeker veranderd. Als ik naar mijzelf kijk, ik ben zelf half Indonesisch. Mijn vader komt dus oorspronkelijk uit Indonesië en moest ook integreren. Alhoewel, Indonesië was een kolonie van Nederland dus toen mijn vader naar Nederland kwam, was het iets makkelijker omdat hij de taal al sprak. Een groot verhaal, maar als we even terugkomen op nu; het feit is dat wij in een multiculturele samenleving wonen. Dat levert op dat er bepaalde groepen zijn in bepaalde sectoren die ondervertegenwoordigd zijn. Ik vind dat een initiatief als Giving Back juist daar wat te doen heeft en dat zij dit ook heel goed doen. Het bieden van een netwerk aan jongeren met een diverse achtergrond, om de toegang of de drempel te verlagen om dit makkelijker te maken. Dat is echt te gek!

Dat is inderdaad de missie van Giving Back. Wat zou jij eigenlijk de Giving Back’ers of mensen die met Giving Back verbonden zijn willen meegeven vanuit jouw werk en levenservaring? Dus hierbij bedoel ik wat wil je vooral aan de studenten meegeven?

Ik zie ontzettend veel motivatie bij de jongeren als ook bij de mentoren van Giving Back, dus maak daar gebruik van. Het feit dat er iemand voor je is en die tijd voor je neemt. Iemand die een aantal uur van zijn eigen tijd aan jou besteed om over je doelen te praten en stimuleert na te denken. Ik zou zeggen neem daar eigenaarschap over. Dus ga ook samen met je mentor bespreken, wat jou echt leuk lijkt om te doen. Doe nieuwe dingen die niet vanzelfsprekend zijn. Ik zeg altijd als ik trainingen geef; “Je haalt eruit wat je er zelf instopt.”

Is dit ook direct jouw levensmotto?

Ja een beetje wel, maar is eigenlijk meer mijn trainersmotto. Ik zeg altijd tegen mijn trainee’s je kan achteroverleunen en consumeren, maar je kan ook nieuwsgierig zijn. Je kunt een vraag stellen zoals ‘Hoe doe je dat eigenlijk?’ Of hoe zou jij in bepaalde situaties dingen aanpakken? Dus neem daar je verantwoordelijkheid. Wees nieuwsgierig, stel vragen en denk daarover. Deze drie punten zijn belangrijk voor mij.

Blijf jij de komende jaren op de een of andere manier betrokken bij Giving Back?

Ik geef sowieso een workshop aan de nieuwe mentoren die met het scholierenprogramma mee willen doen. Dus dat is heel tof, die staat op het schema. Ik hoop dat ik naast puberbrein- en motivatietrainingen ook 1 op 1 gesprekken met jongeren kan houden. Ik denk dat dat dingen zijn waar ik ook iets kan bijdragen.

Heel mooi! Heel erg bedankt voor je tijd en ik hoop dat je nog vele jaren betrokken bij ons blijft.

Geen probleem en heel veel succes met het interview uitwerken!

Nabil & James Smith | Youngworks & Giving Back

Kijk hier voor meer informatie over James Smith & Youngworks.

Leave a Comment

Your email address will not be published.