Ange en Rachelle.2

‘Mijn mentor is mijn steun in de rug’

Er verschijnt een brede lach als Rayelle van Leeuwen (30) en Ange Asare (17) elkaar zien. Een stevige omhelzing volgt. Een hartelijk weerzien van mentor en mentee, want de dames hadden elkaar al een tijdje niet gezien. Anissa is erbij als ze elkaar weer ontmoeten.

 

Rayelle is verhuisd naar Engeland en brengt een kort bezoekje aan Nederland. De kans om Ange te zien laat ze natuurlijk niet schieten: ‘In het begin zagen we elkaar eens in de drie weken. Maar sinds ik naar Londen ben verhuisd is het wat minder. We bellen en skypen nog wel, en als ik in Nederland ben probeer ik altijd met Ange af te spreken.’

Ange: ‘Als we afspreken gaan we meestal wat eten of drinken. Ook zijn we naar een museum, theater en musical geweest. Dat zijn dingen die we allebei leuk vinden en dat proberen we dan ook samen te doen. We hebben een keer afgesproken met een ander koppel, dat was ook erg leuk.’


Waarom Engeland?
Rayelle:
Ik heb het besluit genomen om voor mezelf te beginnen als zelfstandig ondernemer in de reiswereld. Hierbij richt ik mij zowel op Nederland als Engeland omdat ik in beide landen een netwerk heb. Ik heb in beide landen gewoond waardoor ze voor mij aanvoelen als thuis.’

Wat hebben jullie gestudeerd?
Rayelle: ‘Ik heb internationale bedrijfskunde en Nederlands recht tegelijkertijd gestudeerd. Ik zat te twijfelen, dat is wel herkenbaar.’

Ze knipoogt naar Ange.

‘Ik vond beide studies leuk en interessant, hierdoor was het voor mij minder zwaar.’

Ange:
‘Op dit moment volg ik een natuurprofiel in mijn laatste jaar van het vwo. Ik weet nog niet wat ik wil worden. Ik vind zowel de juridische sector als de zorgsector interessant.’

Waardoor zijn jullie gaan meedoen aan Giving Back?
Ange:
‘Mijn docent vertelde ons over het programma. Ik besloot mee te doen, omdat ik enig kind ben. Ik weet niet wat me te wachten staat als ik naar de universiteit ga. En Giving Back geeft mij de mogelijkheid om mijn netwerk uit te breiden. Mijn mentor is voor mij een steun in de rug. Zij helpt mij om de juiste richting te vinden, en ik kan haar altijd vragen stellen. Zo iemand miste ik in mijn omgeving.’

Rayelle: ‘Mijn broer was enthousiast over zijn ervaring bij Giving Back. Hij vertelde dat de groep uit hele leuke en gemotiveerde mensen bestond. Hierdoor werd ik nieuwsgierig naar het programma. Het leek me fijn om iemand te helpen met de ervaring en de kennis die ik heb. Ook is het interessant om een beeld te krijgen over hoe het er tegenwoordig aan toe gaat op de middelbare school. Ik en Ange zijn allebei heel gedreven en wij vinden het enorm leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik heb geluk met zo een gezellige mentee als Ange!’

Waarom zijn jullie aan elkaar gematcht?

Ange: ‘We hebben een klik, onze karakters passen goed bij elkaar. Wij zijn namelijk allebei energiek, sportief, enthousiast en outgoing.’

Rayelle: ‘Voordat de matching begint, vindt er een gesprek plaats tussen de kandidaten en Giving Back. Degene die ons gematcht heeft, vertelde mij dat ze ons heel goed bij elkaar vond passen en meteen wist: dit is een match!’

Vertel eens iets over jullie allereerste ontmoeting na de matching

Rayelle: ‘Ik heb Ange’s vader tijdens de matching ontmoet. Ik vond het belangrijk dat ik Ange’s moeder ook zou ontmoeten. Daarom kwam ik al snel bij Ange thuis om kennis te maken. Het was heel gezellig. Onze derde ontmoeting was tijdens het kennismakingsweekend. Hier brachten we veel tijd met elkaar door en leerden we elkaar beter kennen. Dit zorgde voor een goede start van ons traject.’

Wat is het doel dat jullie samen voor ogen hebben?
Rayelle:
‘Ons eerste doel was voornamelijk om elkaar te leren kennen en te vertrouwen. Het gaat er uiteindelijk om dat je iets voor elkaar kan betekenen. Ange twijfelt over haar studiekeuze en ik probeer haar daarbij te begeleiden met behulp van mijn netwerk en mijn kennis. Het gaat er uiteindelijk om dat ze een beslissing maakt. Dit hoeft niet de beste beslissing te zijn. Het belangrijkste is dat ze achter haar beslissing staat en zin heeft om te gaan studeren.’

Wat doen jullie om dat te bereiken?
Ange: ‘‘Ik ben bij Rayelle op kantoor geweest. Ook heb ik een dag meegelopen met Rayelle’s vriendin, die werkt in een advocatenkantoor. Hierdoor heb ik een beter beeld gekregen van hoe een bedrijf er van binnen uitziet en hoe mijn leven eruit kan zien. Rayelle kent mensen die werkzaam zijn in verschillende vakgebieden, dat is heel handig.’

Rayelle: ‘Het is belangrijk om een studie inhoudelijk leuk te vinden. Maar het is ook belangrijk om te begrijpen wat je met die studie gaat doen. Als ik mensen in mijn netwerk heb met een baan die Ange potentieel aanspreekt, dan leg ik daar een link. En langzamerhand vormt zij zich een beeld.’

Op welke manier helpen jullie elkaar?
Rayelle:
‘Ange helpt mij door haar frisse blik. Ik reflecteer hierdoor vaker op mijn carrière en waar ik nu in het leven sta. Dan besef ik dat ik al zo ver van de middelbare school sta en achterloop met bepaalde dingen. Ook hebben Ange en ik een andere achtergrond. Wij leren veel van elkaar omdat wij op een andere manier zijn opgegroeid.’

Vertel eens over een bijzondere eigenschap die je in de ander waardeert.
Rayelle:
‘Ange heeft veel goede eigenschappen. Ze is erg gedreven, fanatiek, neemt leiderschap en zo kan ik blijven doorgaan. Maar wat er voor mij echt uitsprong was dat Ange vloeiend Nederlands, Engels en Frans spreekt!’

Ange: ‘Dat komt omdat ik drietalig ben opgevoed door mijn ouders. Wat ik heel erg waardeer in Rayelle is haar spontaniteit. Als ik met haar afspreek is het altijd leuk en gezellig. Daarnaast haal ik ook veel uit onze gesprekken. Rayelle is namelijk erg ambitieus en heeft veel ervaring, hierdoor leer ik hoe ik dingen het beste kan aanpakken.’

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen en waarom?
Ange: ‘Dat ik de tijd moet nemen om een studie te kiezen die bij mij past. Want als je iets leuk vindt dan ga je daar je best voor doen en dan krijg je een mooier resultaat.’

Rayelle: ‘Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Je moet natuurlijk een keuze maken waar je achter staat. Maar een keuze is niet definitief, door hard te werken kan je uiteindelijk overal komen.’

Wat vinden jullie van het Giving Back-programma tot nu toe?
Ange: ‘Ik ben naar verschillende workshops en weekenden geweest en heb daar veel uit gehaald. Als je nog niet weet wat je wilt gaan doen in je leven, dan adviseer ik je echt om mee te doen met Giving Back. Je krijgt veel kennis en inzichten mee van mensen uit verschillende organisaties. Dat is bijzonder, want je krijgt niet elke dag zo een mooie kans. Ik heb echt veel aan het programma gehad.’

Rayelle: ‘Ik vind het een heel mooi en verrijkend programma. Ik raad het iedereen aan. Op een ontspannen manier leer je veel van elkaar, van de sprekers en van de workshops. Als ik terugblik op het afgelopen jaar heb ik veel leuke en leerzame activiteiten gehad.’

Hebben jullie tips voor toekomstige Giving Backers?
Ange: ‘Wees niet bang om vragen te stellen, want domme vragen bestaan niet. Maak er vooral een leuk jaar van!’

Rayelle: ‘Probeer elkaar in het begin vooral te leren kennen en niet de nadruk te leggen op het behalen van doelstellingen binnen een bepaalde tijd. Ieder koppel is anders. Het is belangrijk om te begrijpen waar iemand vandaan komt en waar hij of zij op dat moment staat. Zo voel je iemand beter aan waardoor je het mentortraject goed kan aanpakken. Maak er iets leuks van!’

Leave a Comment

Your email address will not be published.