03-02-2021
Het nieuwe jaar is begonnen, januari zit erop en Nederland is nog steeds op slot. Met avondklok. Wat een impact. Toch gloort er ook hoop. De basisscholen en kinderopvang kunnen weer open, zo staat afgelopen weekend in een uitgelekt advies van het OMT. De meerderheid van het OMT erkent dat er "ruimte gewenst is voor perspectief en enige versoepeling". Ministers, zo lezen we in de media, vinden de schade voor kinderen zo groot dat een langere sluiting onverantwoord is. En zondagavond, 31 januari, is het zover. Het demissionaire kabinet heeft in het Catshuis de knoop doorgehakt. De basisscholen kunnen met ingang van 8 februari weer open. Eindelijk. Nu nog de overige scholen.
Gelijke kansen, aandacht en goed onderwijs
Want het is bekend dat vooral kwetsbare groepen hard worden geraakt door de sluiting van de scholen. Online lessen volgen in je ‘badkamer-klaslokaal’ of je pc moeten delen met twee broertjes en een zusje. Vind dan maar eens de rust om te leren of überhaupt lessen mee te krijgen. Of wat als je simpelweg extra aandacht nodig hebt en die aandacht thuis niet gegeven kan worden. Omdat je ouders niet weten hoe. Wat een schade brengt dat met zich mee. Goed onderwijs moet gelijke kansen geven.
En laten wij als Giving Back nu juist werken aan gelijkheid, te weten aan gelijke kansen. We zetten ons tenslotte al 20 jaar in voor talentvolle jongeren. Voor jongeren voor wie studeren in hun omgeving geen vanzelfsprekendheid is. We bieden hen kansen door middel van onze scholieren- en studentenprogramma’s. Dat doen we met onze zeer gewaardeerde partners. We zetten samen letterlijk diversiteit aan het werk. Vanuit visie. Daar waar de crisismaatregelen van de overheid zorgen voor ongewilde verschillen, zoeken wij juist naar de kracht van verschillen. Want het is een feit dat meer diversiteit zorgt voor een rijkere besluitvorming. Door verschillende gezichtspunten, door verschillende culturen, door verschillende ervaringen bij elkaar te brengen, wordt creativiteit en innovatie op de werkvloer aangemoedigd. Doordat je steeds uitgedaagd wordt om met een andere bril naar de wereld te kijken. Want zo zie je meer!
Diversiteitsbeleid naar de achtergrond
Toch maken ook wij ons zorgen. Te vaak zien we in de media dat diversiteitsbeleid in bedrijven naar de achtergrond verdwijnt. Het hoofd boven water houden is belangrijker. Dat betekent helaas ook vaak reorganiseren. Het Algemeen Dagblad liet op Diversity Day 2020 Mariëtte Hamer, voorzitter SER, aan het woord. Toen al gaf ze aan: “Ik realiseer mij dat we in een tijd komen van economische crisis. … Je ziet dat veel bedrijven nu nadenken over reorganisaties of aan het reorganiseren zijn. Het zou logisch zijn als zij het nu anders aanpakken dan tijdens de vorige crisis en nadenken over hoe zij mensen kunnen behouden voor hun organisatie. Zeker omdat blijkt dat diversere bedrijven echt het verschil kunnen maken.” In dat gesprek gaf ze ook aan: “Tot een paar maanden geleden schoten mensen mij aan op recepties en vertelden ze vol trots hoe zij in hun bedrijf bezig waren om meer vrouwen en mensen met verschillende culturen en achtergronden aan de top te krijgen. Nu gaan de gesprekken vooral over corona.”
We merken het zelf ook. In onze belronde met bedrijven en hun agenda voor dit jaar. De eerder opgestelde diversiteitsplannen komen in de verdrukking. En we zagen het vorig jaar ook in onze wens om ons partnerbestand uit te breiden. Dat gaat moeizamer. De partners waarmee we al samenwerken, zijn ons gelukkig al jaren trouw. Dat vinden we fijn. Zoals één van hen onlangs nog zei: “Door samenwerking met Giving Back maken we al vroeg kennis met talentvolle jongeren. De scholier of student krijgt een kijkje in de keuken van ons bedrijf. En wat ik vooral leuk vind, is dat er binnen onze medewerkers steeds meer animo is om mentor te worden. De ervaringen die ze opdoen, is zo belangrijk. Het leert hen echt om de wereld door de bril van een ander te bekijken. Belangrijk, ook in toekomstige samenwerking. En voor onze mentoren is het ook een mooie manier om hun coaching skills verder te ontwikkelen. Win-win dus.
Mentoring talent
Meer dan 2000 alumni hebben we inmiddels. Een aantal dat we als Giving Back graag zien groeien. Want hierdoor zorgen we er ook in de toekomst voor dat bedrijven een kweekvijver aan talent kunnen opbouwen. Want zeg nu zelf, als er een meer diverse groep mensen in een goede positie komt om door te stromen naar de top, dan is een quotum straks niet meer nodig. Dat er geen one size fits all-oplossing voor meer gender- en culturele diversiteit is, zoals de SER stelt, daar zijn we het roerend over eens. Wat wij met onze 20 jaar ervaring wel gezien hebben, is dat onze programma’s jongeren net dat zetje geeft, om de stap te zetten, de kans te creëren. Want dat is waar we het voor doen. Gelijke kansen voor iedereen. In de wetenschap dat diversiteit werkt. Vanuit visie. Ook in tijden van corona.