Hoe ziet zo’n persoonlijk mentortraject eruit voor een student en haar mentor? We interviewden Tavi Kurda (student) en Manja van Steijn (mentor werkzaam bij Cargill) uit het Bachelorprogramma 2020-2022 om zo hun ervaringen te delen.
Een korte vraag waar Giving Back altijd in geïnteresseerd is: wat breng jij mee?
Kortom: wie ben je, wat is je achtergrond en wat heeft je gevormd tot de persoon die je nu bent?
Manja: Opgegroeid in een Nederlands ondernemend gezin. Dit heeft mij gevormd tot een gedreven, positief, open & veerkrachtig persoon. Daarbij breng ik veel werkervaring, coaching ervaring, een groot netwerk & enthousiasme mee.
Tavi: Opgegroeid in een Koerdisch gezin met ouders die niet in Nederland zijn opgegroeid. Daardoor heb ik een brede kijk op de wereld gekregen. Hierdoor ben ik op jonge leeftijd zelfstandig geworden omdat ik veel dingen zelf heb moeten uitvinden. Ik ben spontaan, sociaal en neem veel initiatieven.
Jullie zijn in september 2020 gematcht. Weet je nog wat het eerste was dat je aan elkaar opviel tijdens de matchingsbijeenkomst?
Manja: Leuke spontane jonge dame. We hadden raakvlakken qua hobby's (reizen, uiteten met vriendinnen, lezen) en ik heb in ICT gewerkt en Tavi studeert Informatiekunde. Allebei staan we open om te leren. Ik heb in Amsterdam gestudeerd en gewoond en Tavi studeert en woont daar nu.
Tavi: Ik vond het leuk, we hadden veel gemeen. Het contact ging heel soepel. Ik vond het fijn dat Manja een luisterend persoon is. Er was gelijk een klik, was niet ongemakkelijk. Alsof we elkaar al kenden.
Welke overeenkomsten of tegenstellingen hebben jullie die goed van pas kwamen in jullie mentortraject?
We hebben veel hobby's gemeen. We zijn allebei spontaan, sociaal, open om te leren. We zijn allebei opgegroeid in een andere cultuur waardoor we elkaar vanuit verschillende invalshoeken advies/hulp kunnen geven.
In wat hebben jullie elkaar het meest gevonden in het mentortraject? Benoem een concreet pad wat je met elkaar op bent gegaan.
We hebben niet een uitgesproken pad met elkaar afgesproken. We zijn gelijkwaardig gestart met de afspraak dat we contact met elkaar hebben op het moment dat er dingen gebeuren. Een voorbeeld hiervan is dat Tavi contact zocht over haar bijbaan en Manja haar netwerk heeft ingezet. Daarnaast hebben we ook regelmatig contact over wat er in eenieders leven speelt.
En welke persoonlijke ontwikkeling heb je dankzij het mentortraject doorgemaakt?
Tavi: heeft meer het besef gekregen hoe belangrijk het is om een netwerk te hebben en op te bouwen. Om contact te hebben met mensen die in een andere omgeving wonen dan jij woont omdat dit een andere kijk biedt. Tavi ziet ook hoe groot het netwerk van Manja is en wat het je kan brengen. Tavi heeft ook veel nieuwe vriendinnen gemaakt door Giving Back en de activiteiten die worden georganiseerd.
Manja: ik heb nog meer inzicht gekregen in de verschillende culturen en de impact daarvan op studeren en werken en de mogelijkheden hiertoe. Daarnaast nog meer ontwikkeling van coaching vaardigheden.
Giving Back zet zich in om (culturele) diversiteit aan het werk te zetten. Door deel te nemen aan onze cross-culturele programma’s draag je hier als mentor en student persoonlijk aan bij.
Hoe belangrijk is culturele diversiteit voor onze maatschappij vind jij? En voor jou persoonlijk? En in hoeverre heb je hier dagelijks mee te maken?
Manja: Culturele diversiteit is essentieel voor onze maatschappij. Om vooruit te kunnen gaan is het nodig om alles vanuit meerdere invalshoeken te bekijken en open te staan voor verschillende visies, werkwijzen. Ik heb hier in mijn werk dagelijks mee te maken bij het vormgeven van HR strategie en de uitvoering daarvan. Onze medewerkers moeten een reflectie zijn van de maatschappij om daarin succesvol/innovatief te kunnen ondernemen.
Tavi: Culturele diversiteit is heel belangrijk omdat je meer leert over andere culturen en de persoon die ze daardoor zijn geworden. Bij sommige culturen is het niet gebruikelijk om meteen de confrontatie aan te gaan. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden en in sommige situaties door te vragen. Je krijgt hierdoor ook meer begrip voor elkaar.
Zijn er inzichten vanuit het mentorschap die je visie op culturele diversiteit hebben veranderd? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
Manja: Niet per se veranderd, meer een bevestiging van de belangrijkheid. De belangrijkheid om ‘equality’ prioriteit te geven. Iedereen gelijke kansen te bieden door focus op het wegnemen of anders inrichten van systemische barrières.
Tavi: Een voorbeeld is Manja en het contact met haar dochters. Dit is heel open, gelijkwaardig en direct. En bij ons is het wat minder direct en sommige woorden hebben een hele andere betekenis als je ze bekijkt vanuit de Nederlandse cultuur.
Wat is de boodschap die jullie andere potentiële Giving Backers, (aankomende) Studenten en mentoren, mee zouden willen geven?
Manja: Probeer de wereld te bekijken door de bril van je student. Speel in op wat de student nodig heeft. Zet je netwerk in voor hulp.
Tavi: Durf vragen te stellen aan je mentor en als je ergens mee zit; zoek echt contact. Je mentor is er om jou te helpen. En hou het leuk, spreek af, je leert van elkaar en van een andere cultuur.
Tot slot. Zijn er nog andere dingen die je toe wilt voegen of ervaringen die je wilt delen, die niet aan bod zijn gekomen in bovenstaande vragen?
Wij zien onze relatie niet alleen als formeel mentorschap. Wij spreken ook af als ‘vriendinnen’ en gaan ergens wat eten/drinken/kletsen.
🚀 Wil jij als (aankomend) student ook alles uit je talent en studie halen? Meld je dan aan voor het Bachelorprogramma van Giving Back en wie weet ga jij ook de komende 24 maanden ook een bijzondere reis met jouw persoonlijke mentor maken om zo alles uit je talent te halen en je netwerk te vergroten. Meer info en aanmelden doe je hier.
🌟 Ben jij werkzaam bij een van onze partnerorganisaties en wil jij een student ondersteunen om alles uit zijn/haar talent te halen? Meld je dan aan als vrijwilliger of als mentor. Meer informatie en direct aanmelden doe je hier.
💥 En ook al je niet werkzaam bent bij een van onze partnerorganisaties kun je je als mentor inzetten voor het Scholierenprogramma van Giving Back. Meer informatie over mentor in het Scholierenprogramma vind je ook hier.
Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij Giving Back.
Wachtwoord vergeten of instellen?