Holland Experience editie 2020: lekker uit je comfort zone
16-06-2020 Met heel veel pijn in het hart hebben we, in goed overleg met onze samenwerkingspartners in Pieterburen, de knoop moeten doorhakken om ons tradionele Holland Experience weekend in Pieterburen geen doorgang te laten vinden. Het was medio april en op dat moment onduidelijk hoe de situatie rondom het Corona-virus zich zou gaan ontwikkelen. Het leek logisch dat de 1,5 meter regel nog voor een substantiële periode van kracht zou blijven en met die regel zou het onmogelijk zijn om 100 Giving Backers naar het Hoge Noorden te vervoeren of daar aan een programma op 1,5 meter te laten deelnemen.

Geen Holland Experience in Pieterburen dit jaar dus, maar wat dan wel? Een online programma zal een weekend van samenzijn nooit kunnen vervangen, dus die wens moesten we natuurlijk loslaten.
Wat we wel konden doen, was een programma bedenken wat de geest van het weekend enigszins zou benaderen: uit je comfort zone en volop plezier met elkaar!

Van offline naar online

De workshopleiders van Persoonlijk Leiderschap (Rowena en Christiaan Caanen van Global Young Leaders) en de training “Uit je hoofd, in je lijf” (Manita Schwillens) bleken hun workshops al online uitgeprobeerd te hebben en zegden direct toe dat voor Giving Back ook te kunnen doen.
Deze twee workshops stonden ook al op het programma in Pieterburen.

Persoonlijk Leiderschap II is het vervolg op de workshop Persoonlijk Leiderschap I waaraan de scholieren op de zondagochtend tijdens het Teambuildingsweekend op Woudschoten in Zeist deelnamen. De scholieren keken terug op het afgelopen half jaar en wisselden uit wat hun ervaringen daarin zijn geweest. Daarnaast is er besproken hoe ze van hieruit verder willen en kunnen.

De workshop “Uit je hoofd, in je lijf” geeft onze scholieren handvatten om in het dagelijks leven weerstand te bieden aan de stress van alle dag: lange schooldagen, veel deadlines, verslagen, voorovergebogen over je laptop, veel denken etc. Ze krijgen praktische oefeningen die direct toepasbaar zijn. Dat onderdeel van het programma was dus makkelijk.

Geen zeehondjes knuffelen..

Maar zeehondjes knuffelen, garnalen pellen en wadlopen zijn onvervangbaar. Wat konden we daar tegenover stellen? Wat voor soort online ervaring zouden we onze scholieren aan kunnen bieden? Dat moest wel iets in de richting van een online spel zijn. Een spel waarbij het Holland thema centraal staat en waarbij scholieren in random samengestelde groepjes vraagstukken moeten oplossen en opdrachten uitvoeren waarmee punten kunnen worden verdiend.

Je kennis over Nederland testen, het land verder ontdekken, jezelf en elkaar leren kennen, het begin van een netwerk voor je leven leggen en spelenderwijs met je toekomst bezig zijn in de geest van Giving Back, daar zou het spel over gaan.

Na vele uren (video)bellen met verschillende software developers en game designers vonden we drie ondernemers die veel gezamenlijke projecten uitvoeren op het gebied van game development en design. Met Patrick van Rietschoten (MadX), Milan van den Bovenkamp (Online and kicking) en Thomas Eilering (Codulo) zijn wij ontzettend hard aan het werk gegaan om in korte tijd een speciaal voor Giving Back ontwikkeld spel aan te kunnen bieden.

Polderpionieren

Het is ontzettend leuk, interessant en spannend geweest voor alle partijen om aan deze primeur voor Giving Back te kunnen werken en in korte tijd een nieuwe experience over Holland neer te zetten. De vorm die het uiteindelijk heeft gekregen, is dat de scholieren zich aanmeldden voor een stage bij het bedrijf Polderpionieren. Scholieren moeten vaak al een snuffelstage voor zichzelf regelen en als ze straks student zijn, wordt stage lopen nog veel belangrijker.
Voor hun stage bij Polderpionieren zijn de scholieren in teams met mede-stagiairs ingedeeld. Deze teams zijn zoveel mogelijk willekeurig samengesteld, jongeren van dezelfde school zitten niet bij elkaar in de groep. Dit om hen uit hun comfortzone te halen, nieuwe mensen uit hun Giving Back lichting te ontmoeten en hen de kans te geven de eerste stappen te maken met hun mede-Giving Backers te netwerken. De stagewerkzaamheden die de teams moeten uitvoeren, zijn allemaal opdrachten die met Nederlandse landbouw, wetenschap, kunst en cultuur, geschiedenis en topografie te maken hebben en waar ze punten voor verdienden. Samenwerken is dus key.
In de laatste fase van het spel streden de teams tegen elkaar. Daarmee leren ze om nog beter samen te werken en daarnaast is een wedstrijd gewoon leuk.

Hanneke Messing, schoolcoördinator van Maerlant Lyceum Eindhoven zei na afloop van het Holland Experience weekend: “De scholieren vonden het leuk, waren blij dat ze ook op deze manier in contact kwamen met andere gb-ers. Ook namens de leerlingen bedankt!😄”

Dank iedereen!

We hebben alle zeilen bijgezet in de afgelopen weken om er een bijzondere ervaring van te maken.
Daar hadden we de scholieren echter ook voor nodig en mede dankzij hen is het een supertoffe Holland Experience geworden.
Applaus voor iedereen èn voor het Holland Experience team van Giving Back dat keihard gewerkt heeft om op zaterdag de workshops en zondag PolderPionieren mogelijk te maken.
Applaus dus voor Lobke van ‘Uit je hoofd, in je lijf’, Christiaan en Rowena van ‘Persoonlijk Leiderschap II’ en Milan (Online and Kicking), Patrick (MadX) en Thomas en Sindy (Codulo) voor de Polderpionieren stage experience!

Pieter Overmars, schoolco Comenius Lyceum Amsterdam:
“Goed gedaan trouwens, al dit werk! Mijn complimenten.”

Neem contact op met Givingback

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Inloggen Giving Back

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij Giving Back.

Wachtwoord vergeten of instellen?
Ben je lid van Giving Back maar heb je nog geen wachtwoord? Registreer je dan hier

Wachtwoord instellen

Stuur je e-mailadres en je ontvangt binnen enkele minuten een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.