Mustafa Sahin

‘Van mijn mentor kreeg ik mee dat ik verder moest kijken dan mijn neus lang is’

We maken kennis met Haci Mustafa Sahin. Deze 22-jarige Giving Backer is geboren in Almere en zit momenteel in zijn Masterjaar Finance aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook loopt hij stage bij een Triodos, de grootste duurzame bank van Nederland. ‘Mijn mentor heeft mij aangeraden om out-of-the-box te denken. Zo kwam ik terecht bij Triodos en ik voel mij er helemaal thuis.’
GBSC sprak hem in Utrecht over zijn jeugd, ambities en avontuur binnen Giving Back.

Hoe zag jouw jeugd eruit, Mustafa?
‘Ik had best wel een zorgeloze jeugd, totdat ik 8 jaar werd. Toen kreeg ik er een zusje bij. Daar kwamen een jaar later twee koters bij, mijn tweelingzusje en -broertje. Ineens was ik niet meer de jongste, maar droeg ik de verantwoordelijkheid als oudere broer. Ik besefte dat ik snel volwassen moest worden. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben. Toen was het niet altijd even leuk, maar het werd wel gecompenseerd met veel liefde en steun. Ik kreeg veel vertrouwen en verantwoordelijkheden van mijn naasten, en dat zorgde voor veel zelfvertrouwen.’

Ambities
Momenteel zit Mustafa in zijn masterjaar Finance. ‘Dat studeer ik niet zozeer omdat ik helemaal gek ben op financiën, maar meer omdat ik de uitdaging daarin kon vinden.’ Tegen alle verwachtingen in koos deze ambitieuze jongen voor een economische studie, terwijl hij een Natuur & Techniek profiel had. ‘Iedereen dacht dat ik naar de TU Delft zou gaan, maar daar haalde ik geen voldoening uit. Ik kon ook kiezen voor medische hulpverlening, waar ik waarschijnlijk wel voldoening uit zou halen, maar ik kan niet zo goed tegen bloed’, zegt hij met een lach en een knipoog.

Mustafa was in het jaar 2016-2017 actief in de reiscommissie van Giving Back, die verantwoordelijk was voor de reisjes naar Stockholm en Lissabon.

Mentoren
‘Tijdens mijn Giving Back reis heb ik veel geleerd van mijn mentoren. Ik heb veel aan Giving Back gehad, omdat ik er goed gebruik van maakte. Het is wel belangrijk om de juiste vragen te stellen, dan gaat het balletje rollen. Soms hoor ik dat studenten geen band hebben met hun mentor. Dat is jammer, maar wel je eigen verantwoordelijkheid. Het is essentieel om die band zelf sterk te houden. Wanneer de band nou eenmaal afkoelt, is het moeilijk om het weer op te warmen.’

Hoe zag jouw Giving Back-avontuur er eigenlijk uit?
‘Ik ben Giving Back binnengerold als student via mijn zus. Ik kwam binnen als 18-jarig jonkie en binnen een paar maanden had ik al een bijbaan bij PwC. Via Giving Back mocht ik aan de slag als recruitment assistent. Dat was een gek avontuur, vooral omdat ik niet eens wist wat PwC was! Ik kwam binnen en sprak iedereen aan met u. Een half jaar daarvoor zat ik als scholier zwetend in de gymzaal mijn eindexamen te doen en ineens zat ik in de grotemensenwereld bij een groot bedrijf.’

Mustafa had het erg naar zijn zin, maar was op zoek naar een nieuwe uitdaging. ‘Een jaar later vroeg ik om een nieuw project en zo werd ik verantwoordelijk voor het proces met betrekking tot de manier waarop Giving Back studenten binnenkwamen bij PwC. Ik zag dat er kansen waren om dingen te verbeteren, bijvoorbeeld door een welkomstbrief te introduceren en een periodiek feedbackmoment af te stemmen.’

‘Mijn manager van PwC vertelde mij: er zullen mensen zijn die je niet zullen geven wat jij waard bent. Er zullen mensen zijn die niet zien hoe hard je hebt gewerkt, maar blijf doorgaan ongeacht wat anderen van je vinden. Zorg ervoor dat jij alsnog je gelijk krijgt.’

Na zijn stage deed Mustafa mee aan het Giving Back Masterprogramma. Hij kreeg een mentor bij AkzoNobel en kwam ook daar binnen. ‘Ik zocht een nieuwe uitdaging en mocht aan de slag bij AkzoNobel om processen te stroomlijnen. De wereld is groter dan alleen de big 4 en de grote banken. Nu loop ik stage bij Triodos en daar voel ik mij erg op mijn plek. Als ik geen mentor had die mij pushte om verder te kijken, dan zat ik hier misschien niet.’

Belangrijk les
‘Een belangrijke les die ik heb geleerd was tijdens een Masterclass van Giving Back. Een van de topmannen bij Nuon zei: kies je eigen baas. Zorg ervoor dat jij tijdens een sollicitatiegesprek een beetje kan peilen wie er boven je staat en dat diegene bij je past. Uiteindelijk bereik je je succes zelf, maar een goede baas kan jou net het juiste zetje geven. Dat heb ik zelf al mogen meemaken met mijn managers van bijbaantjes.’

Waar ligt de kracht van Giving Back volgens jou?
‘In de wederkerigheid. De naam zegt het al, je doet iets en krijgt er veel voor terug. Wat ik tot nu toe heb ervaren is dat mensen om elkaar geven. Wanneer jij oprecht bent kom jij anderen tegen die ook oprecht zijn. Je trekt de mensen aan die bij jou passen.’

Wat is jouw laatste boodschap aan de studenten die zich willen aanmelden voor Giving Back?
‘Als je begint met studeren, dan leer je bepaalde kennis. Door je omgeving en ervaringen leer je hoe je deze kennis gebruikt. De balans daarin vinden is essentieel. Giving Back kan je helpen die balans te vinden, niet zozeer met alleen praktische zaken als bijbaantjes of stages, maar vooral om de mensen in het netwerk. De grootste waarde die Giving Back heeft zijn de mensen zelf. Doe daar dan ook wat mee!’

Leave a Comment

Your email address will not be published.