Magriet Maris - vertrouwenspersoon Rotterdam

Vijf vragen voor Margriet Maris – vertrouwenspersoon Rotterdam

Sinds 1 januari 2018 heeft Margriet Maris het stokje overgenomen van Marlies Knijnenberg. In 5 vragen maken we kennis met de nieuwe vertrouwenspersoon van Giving Back Rotterdam.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Margriet Maris en ik woon sinds mijn 18e jaar in Rotterdam.
Mijn partner en ik zijn inmiddels 30 jaar bij elkaar en we hebben samen een dochter van 18 jaar.

Ik ben jurist en heb in Rotterdam Rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Daarna heb ik heel lang als juridisch medewerker bij Radar gewerkt, een antidiscriminatie-bureau. Vijf jaar geleden ben ik zelfstandig ondernemer geworden. Naast extern vertrouwenspersoon ben ik ook mediator.

Ik ben vertrouwenspersoon bij een aantal bedrijven. Dat zijn bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, commerciële instellingen, zorginstellingen. Mocht er op de werkvloer zich iets voordoen met betrekking tot ongewenste omgangsvormen, dan ben ik beschikbaar voor de medewerkers. Zij kunnen zich tot mij wenden en dan kijken we samen wat er aan gedaan kan worden.

Als mediator houd ik mij bezig met zaken op de werkvloer, zoals ongewenst gedrag, seksuele intimidatie. Maar ik doe ook wel relaties en echtscheidingen. Als mediator begeleid je twee partijen, die in conflict met elkaar zijn. Ik help hen te zoeken naar een oplossing. Een voorwaarde is wel dat beide partijen genoeg belang hebben om tot een oplossing te komen.

Waar ken je Giving Back van?

Ik ben zelf drie jaar geleden een jaar mentor geweest van een leerling die destijds op het Cosmicus op school zat. We waren o.a. gematcht op interesse voor Mensenrechten. We hadden een aantal gemeenschappelijke interesses, dus de klik was goed. Ik vond dat een heel leuk jaar, maar ook heel erg intensief. We deden veel met elkaar en je leeft echt met elkaar mee. Ik heb nog steeds contact met haar. Ze studeert aan de Erasmus University College.

Welke rol ga je spelen bij Giving Back?

Ik ben de vertrouwenspersoon voor Rotterdam. Ik neem deze rol over van Marlies Knijnenberg die tot het bestuur van Giving Back is toegetreden.

Als vertrouwenspersoon bij Giving Back ben ik beschikbaar voor mentoren en mentees om over zaken te praten waar je niet goed raad mee weet en daarover van gedachten te wisselen. Dat kunnen ongewenste omgangsvormen zijn, discriminatie, seksuele intimidatie, maar ook oorzaken waar je tegenaan loopt en waar je niet zo makkelijk over praat met iemand. Daar kun je voor bij mij terecht. Kort gezegd: als er dingen zijn die je met niemand kunt bespreken, dan kun je bij mij terecht!

Als vertrouwenspersoon bespreek je absoluut in vertrouwen wat je dwars zit en we kijken samen wat je zelf wilt en wat er dan gebeurt. Het komt er op neer dat we samen gedachten uitwisselen hoe je met deze kwestie om zou kunnen gaan.

“Als er dingen zijn die je met niemand kunt bespreken, dan kun je bij mij terecht!”

Wanneer men jouw hulp nodig heeft binnen GB, hoe ben je dan te bereiken?

Mensen kunnen mij direct zelf benaderen. Dat heeft ook met die vertrouwelijkheid te maken. Niemand anders hoeft dat te weten. Mijn telefoonnummer is bekend. Je kunt mij appen en dan reageer ik dezelfde dag. Dan maken we een afspraak of we bellen of appen. Je kunt me ook een e-mail sturen.

Ik ben van plan om tijdens de workshop Multicultureel Vakmanschap op 12 mei a.s. langs te komen om de mentoren en mentees van dit jaar te ontmoeten.

En op 9 april a.s. schuif ik aan tijdens de vergadering van de Stadscommissie Rotterdam om kennis te maken. Verder ben ik niet betrokken bij of neem ik geen zitting in de Stadscommissie om vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid te kunnen waarborgen.

Wat is je levensmotto?
Wie je morgen bent, creëer je vandaag, met de som van gisteren.

Margriet Maris
E-mail: margriet@hetvolstevertrouwen.nl

Interview door Andrea Berkelder.

Leave a Comment

Your email address will not be published.