Maak het verschil voor een ambitieuze scholier of student!

Mentor bij Giving Back

Het mentorschap stelt je in de gelegenheid om te leren en nieuwe inzichten te genereren op professioneel en persoonlijk vlak. Het scholierenprogramma richt zich op talentvolle havo- en vwo-scholieren in hun voorexamenjaar, jongeren die als eerste in hun familie gaan studeren en een voorbeeld missen. Het mentortraject biedt een prachtige kans om iets terug te geven; de scholier leert van jou, en jij leert ook van de scholier. Bovendien kom je terecht in een waardevol netwerk van andere gedreven professionals. Iedereen kan zich op persoonlijke titel aanmelden als mentor voor het Scholierenprogramma, waarin je een eerste generatie aankomende Student in een van onze vijf Giving Back steden begeleidt in een belangrijke fase: de transitie naar Student.

Ben je werkzaam bij een van onze partner bedrijven dan kun je ook mentor worden voor een van onze talentvolle eerste generatie Studenten. Het studentenprogramma richt zich op bachelor en master studenten. Wil je meer weten over mentorschap in het Studentenprogramma? Laat dan hier je gegevens achter en ontvang meer informatie.

Mentoring talent

Sinds 1999 begeleiden wij jongeren voor wie studeren in hun omgeving niet vanzelfsprekend is. Dit doen wij met onze cross-culturele mentoring programma's voor 4 havo/5 vwo Scholieren en hbo/wo Studenten. Als persoonlijke mentor help je actief hun talent to bloei brengen. 



Mentor Scholierenprogramma

Voor het Scholierenprogramma moet je woonachtig zijn in een van onze vijf steden: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam of Eindhoven. Je meldt je op persoonlijke titel aan, bent HBO/WO opgeleid, werkzaam in je midcareer (of verder) en beschikt over een breed (zakelijk) netwerk dat je open wilt stellen voor een Giving Back Scholier. Als mentor ben je rolmodel, inspirator en ondersteuner voor een voor-eindexamenleerling die als eerste in zijn/haar omgeving gaat studeren en dus veel vragen heeft.

Wil jij het verschil maken voor een ambitieuze Scholier?
Meld je dan direct aan via onderstaande knop.

Mentortraject bij Giving Back

Hoe een mentortraject in het Studentenprogramma uit kan pakken voor de Student en de mentor? Zie hier wat het mentortraject heeft betekend voor mentor Fahd Mohamed(PWC Nederland) en student Can Kaplan.

Mentor Studentenprogramma

Om mentor te kunnen worden in ons Studentenprogramma dien je werkzaam te zijn bij een van onze partners en minimaal vijf jaar werkervaring te hebben. Dan kun je je aanmelden voor het begeleiden van een talentvolle HBO/WO student die de eerste is in zijn of haar omgeving die (in Nederland) studeert. Dit mentortraject is twee jaar, je tijdsbesteding is ongeveer acht uur per maand. Als mentor ben je rolmodel en inspireer en ondersteun je de student op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling en je deelt je ervaring, kunde en eigen netwerk. Vanuit Giving Back zorgen we dat jij ook de juiste tools krijgt om de student te begeleiden.

Lijkt je dit wat en ben je werkzaam bij een van onze partners? Meld je dan direct aan!
Ja! Ik heb interesse in mentorschap voor het Studentenprogramma

Veelgestelde vragen

Mentor worden van een scholier of student wat houdt dat eigenlijk in?

Hieronder hebben we de meestgestelde vragen over het mentorschap bij Giving Back voor jou beantwoordt. Mocht je toch nog een vraag hebben, schroom dan niet om die aan ons te vragen. Dat kan via het contactformulier!

Wat is de kern van het mentorschap bij Giving Back?

Giving Back koppelt studenten één-op-één aan een mentor die hen laat kennismaken met nieuwe activiteiten, plaatsen, mensen, omgangsvormen en zienswijzen. Als mentor deel je je ervaring en kunde, stel je je netwerk open en houd je regelmatig contact om de voortgang te peilen en bij te sturen. Je ondersteunt bij het kiezen van een goede richting en coacht in persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Waaruit bestaat het Scholierenprogramma?

Het scholierenprogramma bestaat uit drie onderdelen:
1) een (landelijk) activiteitenprogramma met o.a. een Teambuildingsweekend, workshops en een Maatschappelijk project,
2) het persoonlijke mentortraject en
3) lokale events zoals bedrijfsbezoeken.

De aanwezigheid van de scholieren is verplicht. De aanwezigheid voor de mentoren is gewenst bij sommige workshops en bijeenkomsten. Er zijn 2 momenten die ook voor de mentor verplicht zijn, namelijk de matchingsavond, het moment wanneer je voor het eerst kennis maakt met jouw mentee, en het Teambuildingsweekend.

Wat is het doel van het programma?

Giving Back richt zich met haar cross-culturele programma's op jongeren voor wie studeren in de omgeving geen vanzelfsprekendheid is. We hebben als missie een bijdrage te leveren aan het vergroten van de culturele diversiteit in de top van het bedrijfsleven en de overheid.

Het doel van onze programma's voor de jongeren is:
• Horizonverbreding;
• (Persoonlijk) leiderschap;
• Talentontwikkeling;
• Begeleiding bij studiekeuze, studievoortgang en loopbaanoriëntatie;
• Introductie binnen het bedrijfsleven en de publieke sector;
• Opbouwen van een netwerk.

Wat wordt er van een mentor verwacht?

Giving Back koppelt scholieren 1-op-1 aan een mentor die hen laat kennismaken met nieuwe activiteiten, plaatsen, mensen, omgangsvormen en zienswijzen. Als mentor deel je je ervaring en kunde, stel je jouw netwerk open en houdt minstens eens per maand contact om de voortgang te peilen en bij te sturen. Je ondersteunt bij het kiezen van een goede richting en coacht in persoonlijke ontwikkeling. Het doel is de jongeren vanuit zo veel mogelijk invalshoeken wegwijs te maken in de wereld en voor te bereiden op een succesvolle functie in de maatschappij. Enthousiaste mentoren zijn onmisbaar om de scholieren van Giving Back te ondersteunen. Onze mentoren komen uit alle sectoren van de samenleving. Vaak is dat een wereld van hoge opleiding, kansen en successen. Zij gunnen dat jonge mensen ook voor wie dit minder vanzelfsprekend is.

Wanneer start het Scholierenprogramma?

Het scholierenprogramma start in november en loopt tot en met december het jaar daarop. Kortom, het programma duurt 13 maanden.

Aan welke “eisen” moet een mentor voldoen voor het Scholierenprogramma?

Mentoren bij Giving Back zijn allen afgestudeerd aan een Nederlandse HBO-instelling of universiteit. Zij hebben minimaal vijf jaar werkervaring. Onze mentoren beschikken over een breed netwerk en zijn bereid dit te delen met de scholier.

Lees meer in onze flyer over mentor worden in het Scholierenprogramma van Giving Back.

In welke steden kan ik mentor worden in het Scholierenprogramma?

Het scholierenprogramma van Giving Back wordt aangeboden op middelbare scholen in vijf steden. Te weten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.

Hoe kan ik me aanmelden als mentor in het Scholierenprogramma?

Je kunt je het gehele jaar door online aanmelden als mentor voor het Scholierenprogramma in een van de zes steden waar ons programma actief is.

Neem graag even de tijd om het uitgebreide aanmeldingsformulier in te vullen, zodat we je alvast een beetje leren kennen en we in een later stadium een betere match kunnen maken met één van de geselecteerde scholieren. Nadat we jouw aanmelding ontvangen hebben, beoordelen we of jij voldoet aan de minimale voorwaarden voor het mentorschap om wanneer dit zo is te bekijken of je gematcht kan worden aan een van de scholieren. Dit matchen baseren we op persoonlijke interesses, opleiding, netwerk etc. Wees daarom zo uitgebreid mogelijk in het aanmeldformulier.

Wil je je direct aanmelden als mentor in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven of Tilburg? Geweldg! Aanmelden doe je hier.

Wat houdt mentor zijn in het Studentenprogramma in?

Wanneer je werkzaam bent bij een van onze partners, kun je je ieder jaar aanmelden als mentor voor het Giving Back Studentenprogramma. Binnen het Giving Back Studentenprogramma start je met het begeleiden van een ambitieuze HBO/WO student die de eerste is in zijn of haar omgeving die (in Nederland) studeert. Dit mentortraject is twee jaar, je tijdsbesteding is ongeveer vier uur per maand. Als mentor inspireer en ondersteun je de student op het
gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling en je deelt je ervaring, kunde en eigen netwerk. Vanuit Giving Back zorgen we dat jij ook de juiste tools krijgt om de student te begeleiden.

Hoe verloopt de selectieprocedure voor mentoren in het Scholierenprogramma?

Nadat je je hebt aangemeld als mentor binnen het Scholierenprogramma, ontvang je per mail een korte bevestiging van je aanmelding. Je gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar de wervings- en selectiecommissie van de Stadscommissie in de betreffende stad. De Stadscommissie bestaat uit vrijwilligers en is verantwoordelijk voor de lokale uitvoering van het Giving Back programma. De Stadscommissie neemt contact op met de mentor om kort kennis te maken. Tijdens dit gesprek krijgen de mentoren uiteraard voldoende de tijd om eventuele vragen over het mentorschap te stellen. In oktober gaat de Stadscommissie op zoek naar de beste matches tussen de geselecteerde scholieren en mentoren en worden de mentoren hiervan op de hoogte gesteld. Tijdens de Matchingsavond (op één van de deelnemende scholen) zul je jouw scholier voor het eerst ontmoeten.

Op basis waarvan wordt er een match met een scholier gemaakt?

Zowel met de scholieren als de mentoren worden gesprekken gevoerd. Bij het “matchen” van scholieren en mentoren wordt o.a. gekeken naar studiekeuze en werkveld, persoonlijkheid en interesses. Wij matchen bovendien op gelijke sexe.

Hoeveel tijd neemt het mentorschap in beslag?

Het mentorschap bij Giving Back is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Een aantal activiteiten is verplicht. De contactmomenten tussen mentor en scholier plannen zij zelf in op het moment, tijdstip en locatie die voor beiden goed uitkomt (ongeveer eens per maand). Een inschatting van de tijd die het mentorschap in beslag neemt is gemiddeld 8 uur per maand.

Bij de start van het programma ben je iets meer tijd kwijt dan deze 8 uur per maand. Dan vinden namelijk drie verplichte onderdelen van het programma voor mentoren en mentees plaats: de Matchingsavond (eerste ontmoeting met je scholier/student), een Introductiebijeenkomst voor nieuwe mentoren en het Teambuildingsweekend (november) plaats. De Matchingsavond en het Teambuildingsweekend zijn gericht op de kennismaking tussen scholier en mentor. Daarom is het belangrijk dat je hierbij aanwezig bent. Gedurende het jaar zijn er nog een tweetal trainingen/workshops voor de mentoren en wordt van je verwacht dat je aanwezig bent bij het Maatschappelijk project en de Graduation (feestelijke afsluiting van het programma).

Hoe worden de mentoren ondersteund tijdens het mentorschap?

De mentoren worden ondersteund door Giving Back met een aantal workshops/trainingen en meerdere intervisiebijeenkomsten. Bij de start van het programma wordt er een Introductieavond voor nieuwe mentoren georganiseerd. Tijdens het Teambuildingsweekend staat er een workshop over het begeleiden van een scholier op het programma. Gedurende het jaar wordt er aan alle mentoren een training over Multicultureel Vakmanschap en Interculturele Communicatie aangeboden. Daarnaast worden er intervisie-bijeenkomsten voor mentoren georganiseerd om tips uit te wisselen en is er in iedere Stadscommissie een aanspreekpunt voor de mentoren in geval van vragen.

Ik werk bij een van de partners. Hoe kan ik me aanmelden als mentor?

Wannneer je bij een van de partners werkt van Giving Back kun je je in eerste instantie aanmelden bij de Partner Coordinator voor meer informatie. Heb je  jezelf gemeld, dan kun je daarna het aanmeldformulier voor mentor worden in het Studentenprogramma van Giving Back invullen. 

Neem contact op met Givingback

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Inloggen Giving Back

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij Giving Back.

Wachtwoord vergeten of instellen?
Ben je lid van Giving Back maar heb je nog geen wachtwoord? Registreer je dan hier

Wachtwoord instellen

Stuur je e-mailadres en je ontvangt binnen enkele minuten een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.